Rijnland Chiropractie

Veelgestelde vragen

FAQ

Vragen over behandelingen

Wij helpen u graag bij alle vragen die u heeft over chiropractie. Hieronder vindt u onze veelgestelde vragen de behandelingen bij baby’s en kinderen. Verder staan hier ook nog vragen over chiropractie. Neem gerust contact met ons op als er iets niet duidelijk is.

Algemeen

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat “hand” betekent en Prattein, wat “handelen” betekent, de letterlijk vertaalde betekenis van chiropractie is dus “behandelen met de handen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat chiropractie een veilige behandelmethode is

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. 

Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. 

In vergelijking met de andere behandelwijzen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. 

Geregistreerde chiropractoren hebben altijd een voltijd universitaire opleiding in het buitenland afgerond, wat niet altijd geldt voor andere behandelwijzen.

Over het algemeen zijn de chiropractische correcties (manipulaties) niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na één of twee dagen weer verdwijnt

Ja, Chiropractie en fysiotherapie kan in verschillende gevallen een aanvulling op elkaar zijn. Wij streven naar een goede samenwerking met andere zorgverleners om u beter van dienst te kunnen zijn.

Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen.

Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. 

Door de negatieve druk binnen een gewricht ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het kenmerkend krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent.

Het eerste bezoek duurt gemiddeld een uur. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren is mede afhankelijk van uw klachten.

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. 

Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen. Dit wordt tijdens het bespreken van de diagnose duidelijk gecommuniceerd. 

Nee, voor het inloopspreekuur hoeft u zich niet aan te melden.

Chiropractie is in Nederland (nog) niet bij wet gereguleerd en een vrij beroep. Derhalve kunnen chiropractoren zelf hun eigen tarieven bepalen.

Voor chiropractie geldt geen verplicht eigen risico van € 385 of hoger vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket.

Ja, wij streven naar een vlekkeloze samenwerking met andere specialisten. Wij zijn van mening dat goede communicatie met huisartsen, therapeuten en specialisten een positieve werking heeft op een algeheel behandeltraject bij patiënten. 

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars.

U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik tweemaal per jaar naar de tandarts voor een controle, ook als ik geen kiespijn heb?”. 

Door het regelmatig controleren en optimaliseren van de wervelkolom voelt u zich een stuk soepeler en fitter.

Het is bewezen dat het baat heeft om regelmatig een controle afspraak bij de chiropractor te plannen bij patiënten met chronische klachten. Een chiropractor ondersteunt de werking van de wervelkolom wat ten goede komt voor het optimaal dagelijks functioneren.

Als de chiropractor u niet kan helpen, dan zal hij u, in overleg, verwijzen naar de betreffende specialist of behandelaar binnen de gezondheidszorg. 

Indien gewenst wordt er contact opgenomen met de specialist.

Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen, zie hiervoor het vergoedingenoverzicht.  De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende verzekeraars.

Voor alle verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA. 

Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Zwangerschap, Baby’s en Kinderen

Ja zeker, Er verandert veel in het lichaam tijdens de zwangerschap. De gewichtstoename, verandering van houding en hormonale veranderingen hebben een duidelijke invloed op de ligamenten in het lichaam. Dit kan rug- en bekkenklachten veroorzaken die een nadelig effect op het dagelijks leven kunnen hebben.

Door het gebruik van veilige en subtiele technieken die aangepast zijn aan de zwangere vrouw kan ervoor zorgen dat de wervelkolom en het bekken goed blijven functioneren tijdens de zwangerschap wat een positieve invloed kan hebben op de bevalling.

Chiropractie kan u tijdens iedere fase van de zwangerschap helpen. Door de verschillende, aangepaste technieken kunnen we u veilig behandelen tot op de dag van bevalling.

Ja, vanaf de geboorte kunnen baby’s al behandeld worden. Dit gebeurt met milde technieken, die niet vergelijkbaar zijn bij behandelingen van volwassenen. De behandelingen zijn veilig en kunnen een positieve werking hebben op uw baby bij bepaalde klachten. Klachten die wij vaak in de praktijk zien zijn: Voorkeurshoudingen, Huilbaby’s en (borst)voedingsproblemen.

In principe kan er vanaf de geboorte behandeld worden.

Ja, Kinderen kunnen ook goed geholpen worden door de chiropractor. Denk dan aan hoofdpijnklachten, rugpijn als gevolg van de groeispurt en blessures van het sporten.

Ja, Baby’s worden behandeld door middel van aangepaste behandeltechnieken die subtiel en zacht zijn.

Eerste consult: €60. Vervolgconsulten €50

Wij adviseren iedere zes maanden een controle voor de wervelkolom bij kinderen.

De behandelfrequentie verschilt per kind en klacht.

Afspraak maken

Contact opnemen?