HAAGLANDEn chiropractie

Artrose en Slijtage

Artroseklachten behandelen

Chiropractie kan helpen bij artroseklachten.

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening.

Gewrichten worden continu belast. Bij overmatige belasting kan dit resulteren in blessures.  Artrose veroorzaakt niet altijd klachten. Echter worden de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het desbetreffend gewricht minder.

Dit kan uiteindelijk resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen.

Artroseklachten behandelen

Oorzaken van artrose.

Vanaf het twintigste levensjaar wordt de smering van kraakbeen geleidelijk iets minder en kan er wrijving optreden bij bewegingen. De kwaliteit van het gewichtskraakbeen gaat dan ook achteruit. Mede hierdoor wordt de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het gewricht minder. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

Slijtage ontstaat voornamelijk op de gewrichten waar veel gewicht op rust, zoals de knieën en heupen, maar ook delen in de rug en nek kunnen aangetast raken. Slijtage kan geleidelijk ontstaan. 

Hoe en waarom is vaak onduidelijk. Echter zijn er een aantal risicofactoren. Een trauma van het gewricht zoals door een auto-ongeluk of sportletsel kan het gewricht eerder doen slijten. Of door het continue belasten van het gewrichten op een verkeerde manier, denk aan herhalende zware bewegingen.

Artroseklachten behandelen

Bij wie komt artrose voor?

Slijtage is niet alleen van deze tijd. Zelfs in de skeletten van Neanderthalers zijn sporen van artrose gevonden. Slijtage beperkt zich niet alleen tot de mens. Het komt vooral voor bij gewervelden zoals vogels, vissen en zoogdieren. Behalve bij vleermuizen en luiaards, die hun hele leven ondersteboven hangen, waarbij er maar weinig gewicht op hun gewrichten rust. Waarom sommige mensen wel last krijgen van artrose en andere niet, is niet bekend.

Artrose komt veelal voor bij mensen boven de 60 jaar echter begint slijtage van het kraakbeen al vanaf 30 jarige leeftijd. Artrose komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen Daarnaast spelen, overgewicht & erfelijkheid ook een rol.

Voldoende beweging is dan ook belangrijk voor de aangetaste geewrichten. Het tegenovergestelde, namelijk rust, heeft vaak eerder een negatief resultaat voor het gewricht dan positief. Het doel is het gewricht beweegbaar te houden, dit komt de smering van het gewricht ten goede. 

 

Symptomen

Hoe herken je artrose?

Pijn en stijfheid
Diepe pijn in het gewricht
Verdikking van het gewricht
Klachten in de morgen of na rust
Beperkte beweging of flexibiliteit
Constante klachten
Afspraak maken

Contact opnemen?