Een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug of nek wordt ook wel een hernia of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan tegen een zenuw aandrukken. Hernia’s komen het meeste voor in de onderrug en laag in de nek.
Haaglanden Chiropractie heeft ervaring in het behandelen van patiënten met herniaklachten. Wij kiezen altijd de oplossing die het beste bij u past, hierdoor werken wij samen effectief naar een vermindering van uw klachten.
Tussenwervelschijven zijn een soort kussentjes tussen de wervels. Door de jaren heen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in deze schijven. Geleidelijk kan de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilen. Dit komt regelmatig voor en veroorzaakt niet altijd klachten.
Toch kan bij een kleine groep mensen de uitpuiling groter worden, wat vaak resulteert in een plaatselijk ontsteking. Een zenuw komt dan onder druk te staan.
De zenuw is vergelijkbaar met een elektriciteitskabel en het ligt er aan hoe en waar deze zenuw onder druk komt te staan.
Dit noemen we een hernia. Een hernia doet pijn in de rug, maar ook in het been waar de zenuw naar toe loopt. Bij een nekhernia kan de armzenuw geprikkeld raken, waardoor er naast nekklachten ook klachten merkbaar kunnen zijn in de armen.
Typische symptomen zijn o.a. uitstralende zeurende pijnen naar de benen, tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte.
Micro-scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijf geleidelijk als gevolg van een verkeerde lichaamshouding en/of beweging.
Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel zittend of staand werk) vergroot de kans op hernia.
Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen, veelvuldig bukken en draaien. Soms kan een hernia plotseling ontstaan door een ongeval.
Hernia is vaak een beladen woord en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. Slechts voor een klein percentage van de herniaklachten is een operatie noodzakelijk.
Niet elke hernia is hetzelfde. Soms herstelt een kleine hernia langzaam, terwijl een grote hernia sneller kan herstellen. Maar het tegenovergestelde is helaas ook mogelijk. Het herstel gaat sneller als u uw lichaam op de juiste manier belast en ontlast.
Ischias en hernia worden vaak door elkaar gehaald. Het belangrijkste verschil is dus dat ischias geen diagnose is, maar een term die gebruikt wordt voor rug- en beenklachten. Wat is het verschil tussen een hernia en ischias? Vaak zijn hernia en ischias ten onrechte beladen termen en boezemen deze een grote angst in mensen die af en toe rugpijn hebben. Gelukkig is erbij verreweg de grootste groep ischias- en herniaklachten iets aan te doen.
Bij ischias komt er druk op één van de zenuwen die van uw rug naar uw benen lopen, de zogenaamde ischias zenuw. Deze druk kon bijvoorbeeld komen door een hernia. Maar de druk kan ook opbouwen door irritaties en druk die opbouwt op andere plekken, zoals in de bil en bekken. Een zenuwirritatie kan ook ontstaan door artrose, gespannen spieren etc.
Het zou voor ons chiropractoren fantastisch zijn als wij altijd beeldmateriaal ter beschikking hebben. Echter is het niet altijd nodig. Indien er een nauwkeurig neurologisch onderzoek wordt verricht dan kunnen we al vrij gerichte uitspraken doen over de staat van uw klacht.
Een MRI procedure kost veel geld. De huisarts zal altijd willen bepalen of de kans groot is op herstel. Indien dit zo is, vaak binnen de 6-12 weken, dan wordt er niet gekozen voor een MRI.
Indien klachten niet afnemen in een bepaalde periode en wanneer er teveel druk op de zenuw komt te staan wat resulteert in uitval, dan zal de huisarts doorsturen naar de neuroloog voor een mri.
De tussenwervelschijf L5-S1 ligt tussen de L5 wervel en S1 wervel in. Deze tussenwervelschijf kan druk zetten op de S1 zenuw. In de meeste gevallen is dat naar één been. Druk kan ook komen op de zenuw naar beide benen. Indien de S1 zenuw bedrukt wordt dan kunnen klachten voelbaar zijn aan de achterkant van het onderbeen en onderaan de voet.
Beide diagnostische onderzoeken worden gebruikt om de rug in kaart te brengen. Hierin is een rontgenfoto een zeer beperkt middel en is voornamelijk bedoel om de benige (kraakbeen) structuren in kaart te brengen. Zo kan je goed zien of iemand artrose heeft of een breukje.
Een MRI wordt gebruikt om een tussenwervelschijf goed in kaart te brengen. Hierin kan gezien wordt of er een hernia is. Ook wordt er gekeken of de hernia druk geeft op een zenuw.
Een L4-L5 hernia kan de zenuw die bij de tussenwervelschijf ligt beknellen. Dit is de tussenwervelschijf die tussen de L4 wervel en L5 wervel inligt. In de meeste gevallen is dat naar één been. Druk kan ook komen op de zenuw die vertakt naar beide benen. Indien de L5 zenuw bedrukt wordt dan kunnen klachten voelbaar zijn aan de zijkant van het onderbeen
Haaglanden Chiropractie staat klaar voor al uw vragen, suggesties en aanbevelingen. Via het contactformulier aan de rechterzijde kunt u ons bereiken.
Klikt u op “versturen” zodra het contactformulier is ingevuld?