HAAGLANDEN Chiropractie

Veelgestelde vragen

FAQ

Chiropractie

Wij helpen u graag bij alle vragen die u heeft over chiropractie. Hieronder vindt u onze veelgestelde vragen over chiropractie, waaronder wat het is, wat het doet en hoe het uw gezondheid kan helpen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat chiropractie een veilige behandelmethode is

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars.

Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen, zie hiervoor het vergoedingenoverzicht.  De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende verzekeraars.

Voor alle verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA. 

Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. 

 

Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten.

In vergelijking met de andere behandelwijzen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. 

Geregistreerde chiropractoren hebben altijd een voltijd universitaire opleiding in het buitenland afgerond, wat niet altijd geldt voor andere behandelwijzen.

Voor chiropractie geldt geen verplicht eigen risico van € 385 of hoger vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket.

Het eerste bezoek duurt gemiddeld een uur. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren is mede afhankelijk van uw klachten.

Chiropractie is in Nederland (nog) niet bij wet gereguleerd en een vrij beroep. Derhalve kunnen chiropractoren zelf hun eigen tarieven bepalen.

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. 

Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen. Dit wordt tijdens het bespreken van de diagnose duidelijk gecommuniceerd.

Nee, voor het inloopspreekuur hoeft u zich niet aan te melden.

Ja, Chiropractie en fysiotherapie kan in verschillende gevallen een aanvulling op elkaar zijn. Wij streven naar een goede samenwerking met andere zorgverleners om u beter van dienst te kunnen zijn.

Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen.

Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. 

Door de negatieve druk binnen een gewricht ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het kenmerkend krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent.

U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik tweemaal per jaar naar de tandarts voor een controle, ook als ik geen kiespijn heb?”. 

Door het regelmatig controleren en optimaliseren van de wervelkolom voelt u zich een stuk soepeler en fitter.

Het is bewezen dat het baat heeft om regelmatig een controle afspraak bij de chiropractor te plannen bij patiënten met chronische klachten. Een chiropractor ondersteunt de werking van de wervelkolom wat ten goede komt voor het optimaal dagelijks functioneren.

Over het algemeen zijn de chiropractische correcties (manipulaties) niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na één of twee dagen weer verdwijnt

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat “hand” betekent en Prattein, wat “handelen” betekent, de letterlijk vertaalde betekenis van chiropractie is dus “behandelen met de handen

Als de chiropractor u niet kan helpen, dan zal hij u, in overleg, verwijzen naar de betreffende specialist of behandelaar binnen de gezondheidszorg. 

Indien gewenst wordt er contact opgenomen met de specialist.

Ja, wij streven naar een vlekkeloze samenwerking met andere specialisten. Wij zijn van mening dat goede communicatie met huisartsen, therapeuten en specialisten een positieve werking heeft op een algeheel behandeltraject bij patiënten.

Afspraak maken

Contact opnemen?